Site Promoten
Image default
Eten en drinken

Recept voor de veelzijdige frittata spinazie (ontbijt/lunch/avondeten)

Een heerlijk recept voor frittata spinazie: te eten tijdens jouw ontbijt, lunch en avondeten. Dit gerecht is veel te vinden in Italië, maar ook hier is het een populaire versie van het originele recept. Een zeer vullend gerecht én snel klaar te maken, perfect om daarna weer verder te gaan met je dag.

Ingrediënten

–       1 ui

–       400 gr. vastkokende aardappelen

–       5 eieren

–       300 gr. artisjok (hierover later meer)

–       75 gr. geitenkaas

–       1 lepeltje chilipoeder

–       1 zak spinazie (nooit genoeg, want: slinkt!)

–       olijfolie

–       taartvorm/ovenschaal

Bereiden

  1. Verwarm jouw oven voor op 200 graden en verwarm een wokpan met wat olijfolie. Snijd de ui in kleine blokjes en fruit deze in de pan. Voeg daarna de spinazie eraan toe.
  2. Haal de harten uit de artisjokken en snij de artisjokken daarna in vieren (bewaar de harten). 
  3. Schil de aardappelen en kook deze in een pan met warm water gaar (15 tot 20 min.). Vet de taartvorm/ovenschaal in. Snij de gekookte aardappelen in schijfjes en leg ze samen met de artisjokharten in de taartvorm of ovenschaal.
  4. Schep de ui en spinazie erover en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  5. Pak de 5 eieren en breek deze in een kom. Klop ze daarna los met een vork of garde. Aan dit mengsel kan je nog wat zout, peper en het chilipoeder toevoegen. Schenk dit over de ui en spinazie.
  6. Verkruimel de geitenkaas over het eimengsel in de ovenschaal (laagje 4). Eventueel kan je hierover nog wat olijfolie sprenkelen.
  7. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 30 min/ tot deze goudbruin is. Blijf regelmatig checken zodat deze niet verbrand (het kan snel gaan).
  8. Laat deze daarna +- 10 minuten afkoelen.

Meer over de artisjok

Een heerlijke zachte groente, boordevol vitamines. Een artisjok kopen kan bij meerdere (online) groentewinkels. Recepten met deze groente hebben wij vooral te danken aan de mediterrane keuken. Je noemt het een bloemgroente doordat, voordat ze bloeien, ze in een soort bolletje groeien. Het blad/ de bloem beland uiteindelijk op jouw bord. Soms worden ze ook gebruikt als decoratie. Er kunnen bijvoorbeeld prachtige paarsblauwe bloemen uitgroeien.

Kopen en checken op versheid

Deze groente kan je het hele jaar kopen, maar het seizoen is van begin juni tot eind oktober. Ze worden vooral geteeld in Spanje, Argentinië, Frankrijk, VS en Italië. Wanneer je hem op een markt koopt moet deze vooral stevig, mollig en zwaar aanvoelen. Hierdoor ben je verzekerd dat het nog steeds vers is. Ook kan je kijken naar de stengel, check of deze droog aanvoelt. Droog? Niet vers. En is de stengel lang? Dan kan hij langer worden bewaard. Heeft hij bruine of droge plekken, deze kan je beter niet kopen.

Bewaren

Wil je een recept maken? Koop dan de groente ideaal op de dag zelf. De bloemhoofdjes zijn namelijk voor maar een korte tijd (enkele dagen) in de koelkast te bewaren. Wikkel deze wel dan in een vochtige doek en plaats hem met andere groentes in jouw groentelade van de koelkast. Laat ons zeker weten hoe de frittata gelukt is!

Recept voor de veelzijdige frittata spinazie (ontbijt/lunch/avondeten)